Als er één iets is dat mij supertrots maakt op dit project dat ik ‘Het Wilde Leven’ noem, dan is het wel dat ik mijn kinderen interesse doe krijgen in de natuur. Zo kwam mijn zoontje van 5 plots af: “Mama, mama, hier zit een mooi insect. Kom kijken! Wat is het?” Na wat snel opzoekingswerk wisten we het: de vuurboktor. Bewondering alom!

Deze boktor is makkelijk op naam te brengen: hij is prachtig diep rood, heeft zwarte antennen en poten en een zwarte kop. Hun schilden zijn behaard. Het beestje is zo’n anderhalve cm groot. Ze leggen hun eitjes in takken of achter schors van gevelde (eiken-)bomen, waarin de larven gangen graven. Gaatjes in hout, herkenbaar?

Als je ze nog wil spotten, zal je er in april en mei ’s nachts op moeten uittrekken. Vuurboktorren zijn vooral ’s nachts actief. Misschien had ik te maken met een verdwaald exemplaar?
Meer weten over boktorren? Natuurpunt heeft een uitgebreid document over boktorren in het Meetjesland dat je op deze pagina kan downloaden. Veelal zijn deze boktorren niet beperkt tot het Meetjesland, maar ook vindbaar in België en Europa. De informatie op deze pagina komt eveneens uit die brochure.

Reactie plaatsen
Reacties