De Wilde Eend

Gepubliceerd op 5 maart 2018 om 13:34

De eend die iedereen wel kent, is de Wilde Eend. Ze zit in parken, vijvers en op rivieren. Het is mijn idee van ‘eend’ dat ik standaard voor ogen haal.

Zoals je op de foto hierboven kan zien, is het de woerd (het mannetje) die met de prachtkleuren gaat lopen. Hij heeft een schitterend groene kop en hals en een variëteit van grijze kleuren op zijn rug en buik. Zijn borst is bruin gekleurd. Tussen de groene en bruine kleur zit een witte kring. Ze hebben een blauwe vleugelspiegel (zie de bovenste foto. Bij de wintertaling kan je zien dat die een groene vleugelspiegel heeft.). Hij heeft een gele snavel, zij een eerder oranje. Als je goed kijkt, zie je dat de woerd 2 gekrulde staartveren heeft.

De wilde eend is (zoals Wikipedia weet te zeggen) de voorouder van onze tamme eenden. Soms kruisen ze ook met elkaar, waardoor je ‘soepeenden’ of ‘parkeenden’ krijgt, daarover later meer. De lengte bedraagt 51 tot 62 cm en de spanwijdte 91 tot 98 cm. Een volwassen eend weegt tussen de 700 en 1500 gram. Ze worden ongeveer 15 jaar oud. Ze zijn het hele jaar door in ons land te vinden. Doordat ze zich aan haast elk weertype kunnen aanpassen, migreren ze hier niet of nauwelijks.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.