Het onderwerp ‘watervogels’ gaat nog even voort. Vandaag stel ik je voor aan de aalscholver. Met een spanwijdte tot een meter en een lengte van 90 cm, behoort hij tot de grotere vogels van ons land.

De aalscholver is gespecialiseerd in vissen vangen. Waar andere vogels een beschermende laag op hun veren hebben om ze luchtdicht te houden tijdens het zwemmen, ontbreekt dit bij de aalscholver volledig. Zijn verenkleed houdt dus geen lucht bij. Zie het als zwemmen met kledij aan (wat ooit een onderdeel was om een bepaald zwembrevet te halen) waar de luchtbubbels onder zitten versus een badpak/zwembroek. Omdat zijn verenkleed geen water afstoot, dient de aalscholver achteraf zijn vleugels te laten drogen. Dat doet hij door ze volledig uit te strekken. Zie de onderste foto.

De aalscholver heeft een zwart verenkostuum met witte veren in de nek. Zijn bek is lang met een scherpe haak vooraan. Hij leeft vooral van voorn, baars, snoekbaars en paling. De aalscholver eet dagelijks zeker 500 gram vis. (Bron: Natuurpunt) Je vindt hem langs de kust, rivieren of aan meren waar een veel vis te vinden is. De kolonie die ik hier fotografeerde bevindt zich aan het Donkmeer in Berlare. De foto hieronder is dan weer gefotografeerd langs de Durme in Hamme.

De aalscholver schijnt niet geliefd te zijn bij sommige vissers die hem als concurrent beschouwen. De vogel is alleszins beschermt bij wet.

Reactie plaatsen
Reacties