Schattige, fluwelen bolletjes

Gepubliceerd op 29 december 2017 om 13:34

Sommige vogelsoorten krijgen we vaker te zien in de wintermaanden dan in de zomermaanden. Meesjes bijvoorbeeld. Deze komen in groep voor en houden van de voedselballen die we uithangen. Een mezensoort die ik gisteren tijdens mijn wandeling langs de Durme tegenkwam, was de staartmees.

De foto’s zijn niet scherp, daar ben ik mij van bewust. De staartmees zit namelijk totaal niet stil. Met z’n allen vliegen op en neer en springen van tak naar tak. Geen seconde zitten ze rustig. Ze hangen vaak ondersteboven om hun voedsel van de takken te plukken. Ze verkiezen rupsen en andere insecten, maar in de winter ook zaden.

Deze mezen zijn te herkennen aan hun bruin-oranjekleurige vleugels en hun witte buikje. Ze hebben een klein bekje en een grote staart. Een volwassen staartmees heeft een totale lengte van 13 tot 16 centimeter, inclusief de lange, smalle staart van 6 tot 10 centimeter (wikipedia).

Wil je staartmezen in je tuin? Zorg dan voor een afwisseling van struiken en open gebied. In de winter kan het ook zeker helpen om pinda’s en vetbollen uit te hangen. Laat ook het mos in je tuin staan. Het is een geliefkoosd materiaal waarmee ze nesten mee maken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.