leven op één dag tijd

Gepubliceerd op 17 september 2017 om 13:34

Augustus is de maand waarin deze blog steeds een dip krijgt. Geen idee waarom. Maar kijk, door alle drukte heen probeer ik er nu toch nog eens een berichtje tussen te krijgen. Laat ik jou eens kennis maken met de eendagsvlieg, een diertje dat ik al jaren dolgraag eens wou zien. En toen zat het daar, op het raam van mijn auto. Mijn geluk kon niet op.

Het is eigenlijk fout om te zeggen dat een eendagsvlieg of haft maar een enkele dag leeft. Als nimf leeft het diertje namelijk weken tot jaren in het water. Tot op een moment al deze diertjes in de omgeving op hetzelfde moment naar het oppervlakte komen en vervellen naar sub-imago. Ze zijn net nog niet volwassen, maar hebben wel al vleugels. Niet veel later vervellen ze nogmaals. Dan zijn ze eindelijk volwassen. Met z’n allen gaan ze tegelijkertijd de lucht in. Mannetjes vormen zwermen die vrouwtjes aantrekken. Daarna gebeurt de paring, worden de eitjes in het water gelegd en dan … is het gedaan. Het is een kwestie van een paar uur tot een paar dagen. Eendagsvliegen hebben geen monddelen om te eten. Hun enige bestaan als volwassen insect is verzekering van de voortplanting.

De eendagsvlieg is eigenlijk best gemakkelijk te herkennen. Het heeft een gekromd lichaam en twee staartdraden. De ogen zijn groot, een beetje zoals een libel, en ze hebben twee paar vleugels. De monddelen ontbreken volledig. Ondanks dat het een insect is, kennen ze geen larve- of pop-stadium. Dat maakt dat deze beestjes best uniek zijn in hun soort.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.