Een grote zweefvlieg

Gepubliceerd op 28 juli 2017 om 13:34

Toen ik naar de vlinderstruik keek, dacht ik dat het een hoornaar was. De kleuren klopten, de lengte klopte. Ik durfde dan ook niet veel dichterbij komen om duidelijker te kijken. Hoornaars kunnen steken! Nadat ik mijn foto’s bekeek, bleek het te gaan om de volucella zonaria, oftewel de stadsreus of hoornaarzweefvlieg. Mimicry ten top.

Deze hoornaarzweefvlieg is perfect onschuldig. Net als andere vliegen kan ze niet steken. De vlieg kan tot 2,5cm groot worden. In tegenstelling tot een echte wesp (en hoornaar) heeft deze vlieg geen slanke taille. Ook de ogen van deze vlieg zijn te groot om tot een wesp te behoren.

Er is een andere soort die er ook een beetje op lijkt, de Volucella Inanis, maar het verschil zit hem onder andere in het stukje achter het halsschild. Bij deze hoornaarzweefvlieg is het kastanjebruin met zwarte streep in het midden. Bij de andere soort knalgeel met een zwart streepje. Dat patroon is ook iets dat bij zweefvliegen heel vaak terug komt.

De moedervlieg legt haar eitjes in een wespennest. Niet onbelangrijk is dat wespen niet houden van indringers, maar deze vlieg weet er blijkbaar mee weg te komen. De larven van deze zweefvlieg leven vervolgens op de bodem van een wespennest waar ze de dodelijke resten van wespen(larven) eten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.