Wanneer ik met mijn kinderen langs de Durme fiets, kom ik af en toe wel eens een fazant tegen. Deze keer zat er echter een prachtig gekleurd exemplaar in de tuin van mijn ouders. Vanuit een kier trok mijn vader een reeks foto’s met zijn telelens.

Kijk eens hoe fier hij rondstapt. Het is een fazant en als ondersoort phasianus-colchicus, te herkennen aan zijn witte band rond zijn hals. Er bestaat ook een soort zonder die band. Vrouwtjes van de fazant zijn heel wat ‘fletser’ van kleur. Zij zijn lichtbruin.

De fazant is geen inheemse soort. Integendeel, de soort is bij ons eind jaren 1600 als jachtvogel uitgezet. Oorspronkelijk komt de fazant uit Georgië, Armenië en Azerbeidjan, Korea en grote delen van China tot in Noord-Vietnam. De soort zou in Europa ingevoerd zijn door de Romeinen.

De haan heeft meerdere hennen die elk een nest eieren uitbroeden. Na 24 dagen komen de eieren uit. Een week later kunnen de kuikens al een paar meter vliegen. Het mannetje wordt 75–89 cm groot, vrouwtjes worden 53–62 cm groot (incl. staart).

Reactie plaatsen
Reacties