Wie zit hier verstopt?

Gepubliceerd op 21 mei 2017 om 19:26

Dit hoopje schuim hangt aan de wilgenstruik in de tuin van mijn ouders. Ik had het al eerder tegengekomen, maar dan eerder op lavendel. Maar wat is dit nu? 

Het is de schuimcicade, ook bekend als schuimbeestje of spuugbeestje. Het onvolwassen diertje van zo’n 5 à 10mm blijft in het schuim tot het zeker 5 keer verveld is. Het proces kan zo’n 30 à 100 dagen duren. Het beestje is ongevaarlijk voor uw gewassen.

De foto hierboven is afkomstig van wikipedia.org.

De website Tuinadvies.be zegt het volgende:

Deze nimf zuigt zoals een bladluis het plantensap uit de stengel of de bladeren. De schuimbeestjes verschijnen in mei en treffen we ook nog aan in de vroege zomer. Ze vormen het schuim door lucht uit te ademen in vocht dat via de anus wordt uitgescheiden. Dit koekoeksspog maken ze om hun tere huid te beschermen tegen uitdroging van de zon alsook tegen mogelijke belagers zoals spinnen, vogels en wespen.”

Op de site kan je ook lezen dat het een fantastische springer is, zelfs beter dan een vlo.

“Het volwassen diertje is een klein springertje van 7 mm dat plotseling van een plant wegspringt als het opgeschrikt wordt. Het kan 70 cm ver springen wat ruim honderd maal hun eigen lengte is. De springkracht is in verhouding tot de lichaamslengte groter dan van een vlo. De kracht die ze ontwikkelen om zo ver te springen is ruim 400 keer hun lichaamsgewicht, bij vlooien is dat 135 maal, bij sprinkhanen 8 en bij de mens hooguit 3 maal.”


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.