Mug met veertjes

Gepubliceerd op 17 mei 2017 om 19:26

Je hebt dansvliegen, maar ook dansmuggen. Deze soort viel me direct op als bijzonder. Het zijn de behaarde antennes die het hem doen. Ik had ze nog nooit eerder aangetroffen, maar toen ik dit exemplaar zag zitten, had het direct mijn aandacht.

Met zijn antennes vangt het mannetje de feromonen van het vrouwtje op

Deze mug is een onschuldig beestje dat te herkennen is aan de vederachtige antennes en de grote vleugels die over het lichaam liggen. Steken doen ze niet, integendeel, nadat ze van larve ontwikkeld zijn tot volwassen mug, stoppen ze met eten. Met de antennes kan het mannetje de feromonen (een soort stof waarmee dieren met elkaar communiceren) van een vrouwtje waarnemen. Zo weet hij waar hij haar kan vinden.

Deze mug is voornamelijk rond het water te vinden of waar het vochtig is. Niet verwonderlijk dus dat ik deze rond de rivier de Durme vond. Ze kunnen voorkomen in grote getallen en vormen dan een enorme zwerm. Gisteren kwamen ze nog zo in het Nederlandse nieuws. Het voorste deel van hun lichaam is bijzonder dik, hun achterlijf daarentegen behoorlijk slank. Daarnaast hebben ze lange, slanke poten. Ze komen voor in de kleuren bruin en groen.

De larve van deze mug is vooral bekend bij mensen die vissen houden. Het zijn namelijk de rodemuggenlarven die vaak als vissenvoeder dienen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.