Ijverig bijtje

Gepubliceerd op 22 maart 2017 om 15:29

Mag ik je voorstellen aan de gehoornde metselbij? Ze zijn de afgelopen dagen ijverig bezig geweest aan mijn bescheiden insectenhotel. Met de twee exemplaren die ik ben tegengekomen, hebben ze zeker 4 of 5 gaatjes gevuld. Bekijk hier het proces.

Het begint met een mannetje dat op de loer ligt aan het insectenhotel. Wanneer hij een vrouwtje op het oog heeft, zal hij haar zo lang als nodig vastgrijpen. Op een nabijgelegen takje/bloemetje volgt dan de bevruchting. Zijn taak zit erop, maar nu begint de hare. Zij zoekt het perfecte gaatje voor eitje (vooral de grotere waren in trek), vult het met een kleilaagje, gevolgd door voedsel en een eitje. Daarna sluit ze het geheel opnieuw af met een kleilaag. Dat lijkt misschien simpel, maar het blijkt een werk van uren te zijn. Ze vliegen op en af.

Het mannetje is opvallend kleiner dan het vrouwtje. Beiden zijn ze zwart van kleur aan het borststuk, maar het achterstuk is vurig oranje. Op hun kop hebben de vrouwtjes twee kleine hoorntjes (goed te zien in het filmpje). De exemplaren die ik heb gezien, waren zo’n anderhalve centimeter groot. Het zijn ook solitaire bijen, wat wil zeggen dat ze zelf instaan voor hun eigen voeding uit bloemen en voortplanting, zonder van een groep afhankelijk te zijn zoals de gewone honingbij.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.