Herrie makende ganzen

Gepubliceerd op 9 februari 2017 om 19:35

Je hoort ze wanneer ze overvliegen. In de herfst en in de lente vormen zij één van mijn favoriete beelden. Hun typische V-vlucht herken ik direct, samen met de herrie die ze erbij maken. Het maakt me zo gelukkig, omdat het een stukje puur natuur is. Ik heb het over de Canadese Gans.

Herken je het? Echt, wanneer ik dit geluid hoor, spurt ik naar het raam om naar buiten te kijken. Vraag het maar aan mijn ouders. Vroeger woonde ik niet ver van het Molsbroek in Lokeren en vooral in de herfst en lente hoorde ik ze overvliegen. Nu ik verhuist ben zitten ze op nog geen 500 meter van waar ik woon.

De Canadese Gans is eigenlijk een ingeburgerde exoot. Oorspronkelijk is ze afkomstig uit het Noorden van Amerika, maar vervolgens werd ze uitgezet in Europa. Hier kan ze het ook wel goed vinden. Een beetje te goed. Ze vreten gras- en weilanden kaal, nemen de broedplaatsen van inheemse vogels in en van bedreigde waterplanten zijn ze ook niet vies. Kortom, België en Nederland hebben samengezeten en gekeken hoe ze de populatie van deze gans kunnen inperken. Zo mag tijdens bepaalde periodes op deze ganzensoort gejaagd worden. Alleszins, voor mij blijft het een icoon van de wisselende seizoenen. Dat ze zo dicht zijn bij waar ik woon, maakt het voor mij alleen maar mooier.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.