Oranje vlinder

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 19:35

Dit prachtige vlindertje zat rustig van het zonnetje te genieten langs de vijver van mijn schoonouders. Wat mij meteen opviel? De vleugels plooien zo vreemd. En dat is ook typisch aan het Groot Dikkopje. Deze vlinder vouwt zijn voorste vleugels, maar niet de achterste.

Het groot dikkopje heeft een prachtig oranje kleur met zwarte randen. Wat typisch is voor een mannelijk exemplaar van het groot dikkopje, zijn de twee zwarte geurstrepen op de vleugels. Deze strepen bevatten feromonen waarmee het mannetje een vrouwtje probeert te imponeren, met paring tot gevolg.

Het groot dikkopje vliegt tussen juni en half augustus. De rups van het groot dikkopje komt voor van eind juli tot eind juni het daaropvolgende jaar. De halfvolgroeide rups zal overwinteren door blaadjes samen te spinnen tot een cocon en daarbinnen te rusten.

Naast de opvallende oranje kleur, zijn ook de voelsprieten een goede manier om deze soort te determineren. De voelsprieten hebben op hun uiteinde namelijk een verdikking typisch voor dikkopjes. Enkel het groot dikkopje heeft daarop haakjes staan.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.