Aardbeien vergelijken

Gepubliceerd op 9 juli 2016 om 19:35

Iedereen kent de aardbeien uit de winkel. Lekker, rood, sappig, … Mijn kinderen zijn er dol op. Maar er bestaan nog 2 andere soorten. Welja, één eigenlijk. Vandaag vergelijk ik de bosaardbei en de schijnaardbei. De foto’s van de bosaardbei komen uit de tuin van mijn ouders, die van de schijnaardbei uit mijn eigen tuin.

Laten we beginnen waar de natuur begint: de bloem. En hier zit waarschijnlijk wel het grootste en meest duidelijke verschil. De bloem van de bosaardbei is wit en bloeit voornamelijk tussen mei en juni.  De bloem van de schijnaardbei is geel en bloeit tussen mei en oktober. Elk hebben ze 5 kroonbladeren.

De bladeren van zowel de bosaardbei als de schijnaardbei zijn 3-tallig en eirond. De bladeren van de bosaardbei zijn nauwelijks behaard, waar die van de schijnaardbei op de nerven behaard zijn.

De vruchten van de bosaardbei en van de schijnaardbei lijken enorm op elkaar. Net zoals de gewone aardbei kan de vorm per vrucht verschillen. Persoonlijk zie ik geen verschil tussen beide soorten. Waar er wel een verschil zit, is de smaakbeleving. Waar de bosaardbei lekker fris en zoet smaakt, is de smaak van de schijnaardbei onbestaande. Beide soorten zijn niet giftig, maar de schijnaardbei heeft geen enkele meerwaarde om te eten. De bosaardbei daarentegen wordt soms in slaatjes verwerkt.

De bosaardbei is een inheemse soort. De schijnaardbei komt overgewaaid uit Zuidoost-Azië. Beiden worden ze geplant om hun botanische waarden. Of zoals in het geval van de tuin van mijn ouders en van mijzelf, door de vogels.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.