De regenworm

Gepubliceerd op 25 juni 2016 om 14:32

Een tijdje terug heb ik onze nieuwe tuin een stuk heraangelegd. Weg stenen, welkom bloemen. Dat betekent ook een heel stuk aarde overhoop halen. Ik raakte de tel kwijt van het aantal regenwormen dat ik tegenkwam. Ik weet niet welke soort dit is, ik vermoed de gewone regenworm. In België en Nederland komen 22 soorten voor.

Regenwormen zijn ontzettend nuttige dieren voor de natuur. Met hun gangen zorgen ze voor een goede, vruchtbare bodemstructuur. Met hun aantallen dienen ze ook als voeding voor mollen, dassen en vogels zoals de merel. Planten gebruiken de luchtige tunnels voor hun wortels in te laten groeien. Wormen eten ook plantaardig afval op zoals dode bladeren en zetten deze om in mineralen die planten op hun beurt weer kunnen gebruiken.

De regen van de afgelopen dagen heeft de regenwormen geen deugd gedaan. Doordat hun gangen vol water lopen, dreigen deze wormen te verdrinken.

Blijven regenwormen nu leven wanneer ze een stuk van zichzelf verliezen? Mogelijks, maar niet in alle gevallen. Het hangt ervan af hoe ‘mooi’ de splijting is en hoe erg de ingewanden geraakt zijn. Is het de voorkant die geraakt is? Dan zal de regenworm dat stuk moeilijker opnieuw kunnen regenereren. De achterkant is gemakkelijker om opnieuw te laten aangroeien.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.