Ruitvormige wants

Gepubliceerd op 19 juni 2016 om 14:32

Hoe moeilijk kan het zijn om een wants te determineren? Dit beestje zal al meer dan een maand op zijn naam te wachten. Maar vandaag heb ik het eindelijk gevonden: de Ruitrandwants.

Typisch voor deze wants: smalle, gele poten en antennen met een zwart uiteinde.

Vermoedelijk gaat het hier om een exemplaar dat als volwassene de winter heeft doorgebracht. Nimfen komen voor van juni tot september. Vanaf eind juli tot oktober komen de nieuwe volwassenen uit. Deze ruitrandwants heb ik gefotografeerd begin mei.

De ruitrandwants heeft een voorliefde voor planten uit de anjerfamilie. Het beestje meet als volwassen exemplaar tussen de 9,5 en 11,5 mm. Ze leven in Europa van Zuid-Scandinavië tot het Middellands Zeegebied en tot Midden-Azië.

Kenmerkend zijn de lange, smalle gele poten. Van de antennen is segment 1 geelbruin, segment 2 en 3 roodachtig en segment 4 spoelvormig, zwart. De ruitrandwants is geelbruin van kleur. Zijn achterlijf is ruitvormig, net als het halsschild dat ook schuin omhoog helt. Wanneer de wants opsteeg, want deze kan vliegen, kreeg ik in de gauwte een soort wesp-achtig patroon op de rug te zien.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.