Verschillen tussen boterbloemen

Gepubliceerd op 17 juni 2016 om 14:32

Voor mij was een boterbloem altijd gewoon een boterbloem. Tot ik bovenstaande tegenkwam in mijn tuin. Hmm, had een boterbloem niet typisch 5 kroonblaadjes? Blijkbaar heb je onder andere deze twee soorten: de kruipende boterbloem en de scherpe boterbloem. Even de verschillen en gelijkenissen op een rijtje.

De kruipende boterbloem kan naast de typische 5  gele bloemblaadjes, ook een afwijkend aantal hebben. De boterbloem op de foto heeft er 9. De scherpe boterbloem heeft uitsluitend 5 kroonblaadjes. Beide bloemen zijn tweeslachtig, dat wil zeggen dat er zowel een stamper als meeldraden aanwezig zijn. De scherpe boterbloem bloeit van april tot oktober. De kruipende boterbloem bloeit van mei tot juli.

Ook de vruchten lijken op elkaar. Elk stukje bevat een enkel zaadje. De vruchten van de kruipende boterbloem kunnen langer dan 5 jaar overleven. De vruchten van de scherpe boterbloem leven minder dan een jaar lang.

Het grootste verschil zit hem in de bladeren van de soort boterbloem. Zoals de naam suggereert, zijn de bladeren van de scherpe boterbloem ook effectief scherper en hebben ze drie diepe insnijdingen, zo goed als tegen het steeltje. Waar de kruipende boterbloem ook diepe insnijdingen heeft, blijven ze overduidelijk binnen het blad zelf.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.