Oranje vlinder met zwarte tippen

Gepubliceerd op 15 juni 2016 om 14:32

Een paar maanden terug plantte ik lavendel in mijn tuin. Het gedacht erachter: extra insecten aantrekken. En het lijkt te lukken, zoals de eerdere steenhommel al bewees. Een paar dagen terug zag ik deze Distelvlinder op z’n gemakje genieten van wat nectar.

De distelvlinder vliegt helemaal van Noord-Afrika tot België. De distelvlinder dankt zijn naam aan de haardplant: de distel. Daarop legt het vrouwtje de eitjes. Eenmaal dat de rups uitgekomen is, eet die de bladeren van diezelfde plant op. De rupsfase duurt ongeveer een maand. Als vlinder doet de soort bloem er niet meer zo toe. Rottend fruit laten ze links liggen.

De distelvlinder houdt van lage vegetatie met uitstekende distels. De vlinder is te herkennen aan de oranje binnenkant van haar vleugels met daarop zwarte stippen. De toppen van de vleugels zijn zwart gekleurd met witte vlekken. De vlinder is een ware globetrotter. Eenmaal het weer warmer wordt, vertrekt de distelvlinder vanuit Zuid-Europa (of zelfs Afrika) richting het noorden. De vlinder profiteert van dezelfde wind die het Sahara-zand naar onze streken brengt. Ze vliegen dan op een hoogte van 500m tegen 45 km/u. Ze zijn in België te zien van april tot oktober.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.