Kleuren als een bij

Gepubliceerd op 9 juni 2016 om 14:32

Insecten zijn meesters in mimicry. Ze bootsen gevaarlijkere insecten na, om zo zelf vijanden te weren. Toen ik de eerste keer een penseelkever zag, wist ik niet wat ik ervan moest denken. Is het een soort bij? Een hommel? Nope, het bleek een kever te zijn.

Deze penseelkever had ik gered uit het badje van mijn kinderen. De haartjes op zijn borststuk en achterlijf kleven nog aan elkaar van nattigheid. Die haren hebben ook een functie. Ze helpen planten om stuifmeel over te brengen naar andere bloemen. Deze kever heeft een zwak voor de smaak van witte bloemblaadjes.

De kever is te zien van juni tot augustus. Niet zo lang als je weet dat de kever zijn eerste twee levensjaren als larve doorbrengt in rottend hout. Als volwassen kever worden ze zo’n 9 tot 13 millimeter groot.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.