Een reus van een hommel… uhm, vlieg

Gepubliceerd op 5 juni 2016 om 14:32

“Die hommel heb ik nog niet op foto”, dacht ik. Tot ik wat dichterbij keek en de ogen opmerkte. Dat zijn geen hommelogen. Dat zijn de brede ogen van een vlieg. Maar met die dikke beharing en de zwart/oranje kleur dacht ik echt dat het om een hommel ging. Niet dus. Wat opzoekingswerk later blijkt dit de Hommelreus of Hommelzweefvlieg te zijn.

De hommelreus wordt zo’n 11 tot 15 mm. Laat het duidelijk zijn. Deze vlieg is compleet ongevaarlijk. Ze hebben geen angels, waar hommels die wel hebben. Niets om bang voor te zijn dus. Niet dat je bang moet zijn voor hommels, want die steken enkel wanneer ze zich bedreigd voelen.

De hommelreus leeft van nectar. De larven leven van dood materiaal. De hommelreus die ik zag, is de Volucella bombylans var. bombylans en imiteert de steenhommel, een hommel die eveneens zwart is met een oranje achterlijfstuk.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.