De meikever

Gepubliceerd op 12 mei 2016 om 14:32

Sommige dieren hebben iets mythisch. En daarom hoeven het niet jakhalzen of cobra’s te zijn. Voor mij is dat bijvoorbeeld terug te vinden in de Meikever. Het is zo ongewoon om een grote kever te zien hier, dat het voor mij als een speciale gebeurtenis geldt.

De meikever is zo’n kever waarvan je al veel gehoord hebt, maar hem nog weinig in het echt bent tegengekomen. Dit exemplaar vond ik spartelend op zijn rug bij mijn ouders. Op zijn rug, dat is voor een meikever een zeker doodvonnis. Aan de hand van een aangeboden stokje klemde hij zijn poten vast en kon hij terug rechtkomen. Na enkele foto’s, waarvoor hij rustig bleef poseren, heb ik hem op een plekje gezet waar hij wat gecamoufleerd zat. Het beestje moet doodop geweest zijn. Met hun voelsprieten kunnen meikevers zowel geuren opvangen zoals die van een vrouwtje, als voedsel ontdekken

De meikever heeft spijtig genoeg zijn reputatie tegen. De kever staat bekend als vraatzuchtig, zowel als larve (ondergrondse wortels), als als volwassene (bomen kaalvreten). In vroegere tijden kwam de meikever vaak als plaag over en vrat hele velden gewassen van dorpen en steden op, met hongersnood tot gevolg. Met de komst van pesticiden zijn de aantallen van de meikever drastisch terug gedrongen, tot zelfs uitgeroeid op bepaalde plaatsen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.