Lieveheersbeestjes

Gepubliceerd op 7 mei 2016 om 16:03

Iedereen weet direct dat de kever op onderstaande foto een lieveheersbeestje is. Maar welke? Er zijn gele, oranje, zwarte, rode… En dan heb je nog een hoeveelheid aan stippen. Meestal wanneer ik een lieveheersbeestje zie, neem ik een foto. Hierbij een overzicht van de 5 verschillende soorten die ik ondertussen ben tegengekomen.

Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje (hierboven): met witte oogvlekken over de volledige lengte van het halsschild, met een deukje op het einde van hun schild. Het komt voor in het rood, oranje en zwart met een stippenaantal van 0 tot 19. Dit lieveheersbeestje is een uitheemse soort die als invasief wordt beschouwd, maar vooral in de fruitteelt wordt ingezet om luizen te bestrijden.

Zestienpuntlieveheersbeestje (hierboven): een duidelijke zwarte band waar beide schilden op de rug samenkomen, in vaal geel en grijs/zwart.

Citroenlieveheersbeestje (hierboven): zo geel als een citroen

Zevenstippelig lieveheersbeestje: alle inheemse soorten zijn bij wet beschermd. Je mag ze niet storen, vangen of doden. De witte oogvlekken hebben maar de helft van de lengte als die van het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje.

Het Veertienstippelig Lieveheersbeestje (hierboven) heeft vierkantige gele en zwarte vlekken op zijn dekschilden.

Het roomvleklieveheersbeestje heeft een wijnrode kleur en telt in totaal 14 witte stippen. Het voedsel bestaat vooral uit bladluizen, maar soms eten ze ook bladvlooien. (Bron: Wikipedia)

Heidelieveheersbeestje (hierboven)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.