Dit is geen mier

Gepubliceerd op 6 mei 2016 om 16:03

Mijn eerste gedacht toen ik dit beestje op mijn voordeur zag zitten was: ‘Wat een vreemde mier’. De manier waarop de kop is gebouwd en de duidelijke afsnoering van de kop en borststuk deed er mij direct aan denken. Blijkt het iets helemaal anders te zijn, maar toch had ik het een beetje goed. Het is de Bonte Mierkever.

Geen mier dus, maar een kever. De bonte mierkever leeft van schorskevers die hij vangt en oppeuzelt. Schorskevers zijn kevers die heel wat schade aan bomen kunnen aanrichten. De mierkever wordt dan ook aanzien als heel nuttig. Als larve leeft de mierkever van andere larven. Als volwassen exemplaar eet hij voornamelijk eveneens volgroeide en volwassen schorskevers.

De bonte mierkever legt meerdere keren kleine groepjes eitjes, telkens bevrucht door een ander mannetje

De bonte mierkever heeft een duidelijk herkenbaar patroon dat enigszins lijkt op dat van de aspergekever. Waar de aspergekever witte stippen heeft met zwart eromheen, heeft de mierkever opeenvolgende witte en zwarte banden op zijn dekschilden. De kop is zwart en het halsschild en begin van het dekschild is rood.

Geen idee wat deze mierkever op mijn voordeur deed. Misschien een beetje verdwaald? Ze komen namelijk het vaakst voor in de buurt van naaldbomen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.