Wanneer twee mensen dicht tegen elkaar zitten te flikflooien, zegt men wel eens dat ze net op een stelletje tortelduifjes lijken. Daar zit wel wat waarheid in. In de buurt zit namelijk ook zo’n stelletje duifjes dat zich af en toe eens installeert op de scheidingswand van onze tuin en die van de buren.

De turkse tortel is herkenbaar aan zijn beigegrijze pluimen, de zwarte ring rond zijn nek en de witte rand rond zijn ogen. Ze zijn vaak te zien in steden en tuinen en nestelen het hele jaar door op vaak onlogische plaatsen. Hun nest is een losse opeenstapeling van enkele takjes dat vaak maar weinig stevigheid biedt. Dat hun nesten regelmatig mislukken, is op zich geen ramp. De vogel heeft tot zo’n 5 nesten per jaar. Een succesvol nest biedt vogels die na een 5-tal maanden zelf al opnieuw kunnen broeden.

De vogels leven van graan en zaden, soms ook van kleine insecten zoals torren en rupsen. Jonge kuikens leven van de kropmelk die afkomstig is van de moedervogel. Tortelduiven zijn een relatief ‘nieuwe’ vogel in België. Het eerste broedende paar is pas in 1955 in Knokke aangetroffen.

Reactie plaatsen
Reacties