Stront, drek, allemaal even gezellig

Gepubliceerd op 12 april 2016 om 16:03

Een paar dagen geleden zag ik deze interessante vlieg op een bamboeblad zitten. Uniek, dacht ik, zo met die gele kleur en behaarde pootjes en lijf. Eens thuisgekomen deed ik mijn opzoekingswerk en bleek het te gaan om de enige echte strontvlieg. Terwijl ik ‘zorgvuldig’ alle informatie las, draaide mijn maag toch een paar keer om.

De strontvlieg leeft van nectar en een occasioneel insect. Wanneer ze paren, legt het vrouwtje haar eitjes af in verse mest. De uitgekomen maden leven dan vooral van andere insectenlarven die zich voeden met de desbetreffende mest.

Samen met andere vliegen, mestkevers en wormen vormen deze insecten de mestfauna. Zij helpen weilanden proper te houden door mesthopen te bewerken, op te eten en uiteindelijk af te breken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.