Bruine salamander in de vijver

Gepubliceerd op 3 april 2016 om 16:03

Ik had eerder al eens vermeld dat mijn schoonouders een vijver hebben. Wat heb ik mij daarrond uitgeleefd vandaag zeg. Eerst dacht ik dat ik grote kikkervisjes zag (ahum), maar mijn vriend wees me al snel terecht dat het salamanders waren. Ik sprong een serieus gat in de lucht en vroeg meteen of hij met mij terug wou rijden om mijn fototoestel te halen. Ik wou deze kleine watersalamander direct op beeld hebben.

Een salamander kom je niet gauw tegen, laat staan met z’n zevenen (of iets daarrond). Het was dus geen moeilijke opgave om ze te vinden. Het was wel lastiger om die beestjes te fotograferen terwijl ze niet stilzaten. En probeer ook maar eens scherp te stellen op iets dat onderwater leeft.

Doordat de Kleine Watersalamander wettelijk beschermd is, mag deze amfibie voor geen enkele reden uit haar territorium weggehaald worden, zelfs niet om verder mee te kweken. De soort komt over heel Europa voort, behalve in het Zuiden zoals Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk. Buiten Europa is ze niet te vinden.

De Kleine Watersalamander leeft meestal op het droge, maar komt enkel tijdens de voortplantingsfase in het water voor. Deze bruine salamander wisselt dan zijn ruwere huid in voor een gladder exemplaar waar hij door kan ademen en onderwater kan leven. Ademhalen aan de oppervlakte blijft toch wel nog een verplichting. Daarnaast verfellen ook de kleuren op hun buik en krijgen de mannetjes een kam op hun rug.

Zelf leeft de salamander van klein rondzwemmend gedierte in het water zoals larven en watervlooien, maar als volwassen exemplaar ook van kikkerlarven en van kleinere soortgenoten. De salamander dient zelf op te passen voor onder andere reigers (waarvan ik er een zag overvliegen), vissen en kikkers. De Kleine Watersalamander wordt zo’n 11cm groot en 8 à 9 jaar oud in het wild.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.