Oranje duizendpoot

Gepubliceerd op 27 maart 2016 om 16:03

Gisteren was ik bloembollen aan het planten. Eerst deden we (mijn man en ik) een hele hoop stenen weg. Vervolgens naar de winkel voor potgrond, houtsnippers en nog wat grotere planten. Het was een serieus werk om alles geharkt en gespit te krijgen. Maar het loonde de moeite, want ik kreeg uiteindelijk de compostduizendpoot te zien.

Het was me direct duidelijk dat het hier ging om een duizendpoot, maar de duizendpoten die ik kende waren roestachtig van kleur en heel wat kleiner met minder pootjes. Was het een miljoenpoot dan? Ook niet, die zijn grijs en veel dikker. Dit was een magere, lange en oranje duizendpoot. Het koste mij niet veel moeite om uit te dokteren dat het hier gaat om een compostduizendpoot. Het was echter veel moeilijker om een deftige foto te maken. Deze diertjes blijven niet zitten en kruipen liefst zo snel mogelijk terug de grond in.

De compostduizendpoot is 5 tot 7 cm lang, heeft 77 tot 83 paar poten en leeft in de grond of in een strooisellaag, aldus wikipedia. In vergelijking met de gewone duizendpoot die maar 15 paar pootjes heeft en 18 tot 30 mm lang wordt. De compostduizendpoot leeft van wormen, slakken en andere insecten. (En je wil niet weten hoeveel wormen ik die dag ben tegengekomen.) Ze zitten soms ook aan de wortels van planten, dat is minder nieuws. Maar kijk, iedereen moet eten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.