Krokusje, een winterbloeier

Gepubliceerd op 22 februari 2016 om 16:03

Eén van de vroegst bloeiende bloemen is zeker en vast het krokusje. Wanneer de sneeuw nog in de lucht hangt en de koude wind doorheen het land jaagt, is dit dappere bloemetje al paraat met haar schoonheid.

Mijn vriend vindt dat het nog geen winter is geweest. Weinig koude, geen sneeuw, … En als ik eerlijk ben, dan moet ik hem gelijk geven. Een winter die voldoet aan de typische ‘winterclichés’ is het inderdaad nog niet geweest. In onze tuin staan ook al een hele ‘winter’ madeliefjes te bloeien.

Een wandeling deed me gisteren enorm deugd. Een speltoernooi is fijn, maar ook soms een wat suffe bedoening. tientallen tafeltjes met mensen die hun hersens breken over die éne perfecte zet die hen de overwinning zal bezorgen. Het geeft letterlijk soms hoofdpijn. Geen lange ronde voor mij dus, maar wel een frisse neus.

Langsheen de huizen kwam ik een perkje tegen met krokusjes en sneeuwklokjes. De typische bloemen die als eerste onze tuinen sieren. Een sprankje hoop dat de lente weer op komst is. Ik kijk er al reikhalzend naar uit.

Het krokusje heeft een mythische naam. Krokus was een sterveling die verliefd was op een nimf. Niet tevreden met zijn geliefde, veranderden de Griekse goden hem in een bloem die zijn naam zou dragen: de krokus. Het is geen verrassing dat de naam Grieks is. Het bloemetje is vooral afkomstig van het Middellands Zeegebied.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.