De blinde bij

Gepubliceerd op 23 augustus 2015 om 16:03

Het lijkt de titel van een kinderverhaal, maar de blinde bij is wel degelijk een diertje. Alleen geen bij… En ze is ook niet blind. Het gaat om een kerngezonde zweefvlieg die weleens als bij kan aanzien worden.

Net als een gewone bij, is de blinde bij best behaard op haar borst- en kopstuk. Zelfs op de ogen is een horizontaal wit streepje waarneembaar met haartjes erop. Wat geeft dan weg dat het hier om een vlieg gaat en niet om een bij? De afwezigheid van grote voelsprieten en de aanwezigheid van de typische ogen van een vlieg. De ogen van een bij zijn veel slanker. Over ogen gesproken, uit de afstand van de ogen op deze foto is te bepalen dat het hier om een vrouwtje gaat. Bij een mannetje staan ze dichter tegen elkaar.

De blinde vlieg heeft een rugstuk dat voornamelijk zwart is met oranje, driehoekige, vlekken. De grootte van de gele vlekken bij de blinde bij zou te maken hebben met de temperatuur tijdens het larvenstadium. Verder hebben ze net als alle andere vliegen maar een enkel paar vleugels, waar bijen twee paar hebben.

Blinde bijen leggen hun eitjes in het water waar ook de larve zich ontwikkelt. Dat water is vaak sterk organisch verontreinigt (zoals van mest), maar dat kan deze diertjes niet schelen. Integendeel, de larven van de blinde bij helpen zelfs dit water te filteren. Op die manier leveren zij hun eigen bijdrage aan de zuivering van afvalwater.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.