Een kort berichtje dit keer, want het is al vrij laat op de avond. Ditmaal de akkerhommel. Die was net als de pluimvoetbij in het voorgaande bericht van dezelfde bloemen aan het proeven. Deze algemeen bekende hommel is heel makkelijk te herkennen aan de rossige vacht die ze op haar borststuk heeft.

Deze hommelsoort is strikt ongevaarlijk en zal niet steken tenzij ze zich bedreigd voelt. Dat geldt trouwens voor de meeste bijen en hommels. Het zijn de wespen waarvoor je dient op te passen. Het verschil kennen tussen de twee is dus belangrijk. De akkerhommel maakt haar nest op verschillende plaatsen, gaande van onder de grond in verlaten muizengangen, tot onder mossen of in nestkasten van vogels. Om hun nest aan te maken, verzamelen ze onder andere mossen en ander nestmateriaal.

De akkerhommels hebben best een lange tong, zo’n 8,6 mm. Daarmee zijn ze vaak te vinden op bloemen met een diepe kelk, zoals rode klaver. Een nest heeft tussen de 80 en 200 leden, waarvan de meerderheid werksters. Ze zijn te zien vanaf eind maart tot begin oktober.
Binnenkort ga ik eens een blog maken over het verschil tussen een bij en een hommel. Ik weet het antwoord zelf nog niet, maar ik vermoed dat het meer zal zijn dan hun dikkere vacht.
Reactie plaatsen
Reacties