Bij met pluizige achterpoten

Gepubliceerd op 20 augustus 2015 om 16:03

Een bij met gevulde stuifmeelzakjes, dat heb ik nog niet op foto. Dat dacht ik toen ik deze bij zag. Wanneer ik de foto in detail bestudeerde, merkte ik dat het geen stuifmeelzakjes waren, maar wel donzige pootjes. Het ging om de voor mij onbekende bijensoort: de pluimvoetbij.

Had ik geweten dat het om een speciale soort zou gaan, ik zou meer foto’s genomen hebben. Maar kijk, het heeft me iets moois opgeleverd. De foto is genomen op dezelfde plaats als de groene sabelsprinkhaan en nog wat andere foto’s, het tot nu toe nog levendige grasland dat snel een hoop stenen huizen zal zijn.

De pluimvoetbij graaft haar nest in het zand waar zij met een hele kolonie in gangenstelsels leeft. Volgens wildebijen.nl zijn deze gangen tot 70 cm lang en vertakt naar onder meer broedcellen.

De pluimvoetbij gebruikt deze pluimen vooral als hulpmiddel wanneer zij in het zand graaft of stuifmeel verzamelt. Ik vermoed dat het hier gaat om een vrouwtje, te herkennen aan haar duidelijk witte dwarsbanden op het achterlichaam, en een duidelijk overheersende zwarte kleur op de kop en rug. Ook de achterlijfpunt is breder dan bij het mannetje. Volgens de voorgenoemde website zou de bij ook een voorkeur hebben voor gele bloemen, wat hierbij ook direct bewezen is.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.