De vuurmot, gele stippen en roze omlijning

Gepubliceerd op 13 augustus 2015 om 16:03

Net als de grasmot in mijn vorige blogpost, kwam ook deze vuurmot tevoorschijn toen ik door het gras aan het wandelen was. Ze vloog op en nestelde zich op de beukenhaag. Ze had iets speciaals. De roze en gele vlekken op haar vleugels toonden mij een mot die ik nog nooit eerder had gezien.

Typisch voor de vuurmot zijn haar gele vlekken en roze omranding van de vleugels. De kleine mot heeft daarnaast ook bijzonder lange antennes. Op de (niet zo scherpe) foto hieronder kan je zien dat ze haast de grootte hebben van de volledige lengte van de vleugels.

Het lijkt misschien maar een detail dat ik haar aantrof op onze beukenhaag, maar dat is het helemaal niet. De vuurmot heeft onder andere deze boomsoort namelijk als waardplant.

Wat is een waardplant? Aldus Wikipedia:

“Onder andere spreekt men over een waardplant voor een plant waarop een vlinder haar eitjes afzet. Dit is meestal de plant waarvan de rups leeft, zodra die uit het ei is gekropen. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op de waardplant, maar in de buurt, zodat de rups nog op zoek moet naar voedsel.”

De vuurmot komt vooral in loofbossen voor, maar ook in boomhaarden en tuinen, en dat voornamelijk tussen juni en oktober. Het is uitzonderlijk dat ik ze overdag tegenkwam. Normaal zijn het nachtdieren en komen ze op licht af.

Dank aan Free van natuur-forum.be voor de determinatie van deze mot.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.