Vlinder met blauwe ogen

Gepubliceerd op 12 augustus 2015 om 16:03

Wanneer ik door het gras wandel van mijn tuintje, springt of vliegt er af en toe wel eens iets de hoogte in. Het is niet altijd simpel om dat beestje terug te vinden, maar bij de blauwooggrasmot lukt dat gelukkig nog wel. Vasthoudend aan een steeltje gras, blijft hij (meestal) goed gecamoufleerd zitten.

De grasmotten, en dan voornamelijk de eigenlijke grasmotten of crambinae, kenmerken zich door hun smalle gestalte en de manier waarop ze hun vleugels opvouwen. Ze zijn klein en behoorlijk onopvallend met hun beige of lichtbruine kleur. Hun voedsel halen ze vooral uit nectar. Vliegen doen ze tussen juni en september.

De rupsen van grasmotten zijn niet zo geliefd. Ze boren in grashalmen of in gewassen, wat een goede oogst tegengaat. Vaak worden ze dan ook als plaag aanzien. Gelukkig heb ik in mijn tuintje er niet zo’n last van. Wat ook opvallend is aan grasmotten, is dat ze hun antennen bovenop hun vleugels in rust leggen, in plaats van eronder, zoals andere nachtvlinders eerder zouden doen.

Ik heb alleen nog altijd niet goed door waarvoor die speciale (mond?)delen op hun kop dienen. Laat jij het mij in de comments weten?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.