Een klein wit bloemetje met paarse strepen

Gepubliceerd op 8 augustus 2015 om 16:03

Het is me wat. Gisteren wou ik na lange tijd nog eens het gras afrijden. Het werd echt te bond. Paardenbloemen, biggenkruid,… Mijn gras was op bepaalde plaatsen niet meer zichtbaar van woekerend gebladerte. Juist toen viel mijn oog op een piepklein wit bloemetje met nog fijnere paarse streepjes. Ik maakte van mijn hart een steen en reed het af, maar eerst maakte ik foto’s van het tijmereprijs.

Zoals je op de foto kan zien, oversteeg dit bloemetje mijn gras nauwelijks. Dat mijn gras lang stond, heeft er misschien ook iets mee te maken. Alleszins, het bloemetje is niet meer dan een paar millimeter groot en stond amper 5 cm boven de grond. De bloemetjes komen in trosjes voor.

Tijmereprijs komt vooral in open landschappen voor zoals tuinen en weilanden met een voedselrijke en vochtige bodem. Ook op bospaden en op zandgrond zijn ze te vinden, aldus Wikipedia. De stengels kruipen ook voort, wat mij doet vermoeden dat dit best eens een woekeraar kan zijn.

De oorsprong van de naam tijmereprijs is niet geheel zeker. De blaadjes zouden op tijm moeten lijken, maar daar heb ik toch licht mijn twijfels over. Verder wijst ereprijs op een hoger nut zoals een geneeskrachtig kruid of een bloemenkrans die aan gewonnen ridders op toernooien werd geschonken.

Ik heb er spijt van dat ik het heb moeten afrijden, maar het stond dan ook midden in mijn te hoog grasveld. Ik ben er trouwens zeker van dat het een dezer dagen opnieuw tevoorschijn zal komen. Zoals men weleens zegt, (on)kruid vergaat niet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.