Vriendelijke wesp

Gepubliceerd op 28 juli 2015 om 16:03

Het winderige weer is niet ideaal om scherpe foto’s te nemen. Vandaar eentje uit de oude doos, meer precies 4 juli deze maand. Het gaat om de pottenbakkerswesp. Eerst dacht ik dat het een soort vlieg was, maar haar slanke taille zette mij op het juiste pad, dat van de graafwesp.

De pottenbakkerswesp is niet meer dan een centimeter groot, maar heeft een slank achterlijf en is volledig zwart. Hier zit het diertje op de punt van een blad van het vingerhoedskruid. Opvallend is haar slanke taille tussen het midden en achterlijf, net zoals je typische wesp. Wat hen wel atypisch maakt aan de ons best bekende wesp, is dat deze pottenbakkerswesp solitair leeft.

De manier van voortplanten is behoorlijk indrukwekkend. De wesp graaft gangen in modder of gebruikt de gangen van houtwormen of bamboe. In een enkele gang legt ze verschillende eitjes, van elkaar afgesloten door een laagje klei. Elk kamertje is voorzien van een behoorlijk aantal verlamde spinnen die als voedsel zullen dienen voor de toekomstige larven. Het is het vrouwtje dat op jacht zal gaan, het mannetje houdt de wacht bij de ingang en zal het wijfje bevruchten wanneer zij de gang terug ingaat. Wil je deze diertjes helpen zich voort te planten? Dan is een insectenhotel een fantastisch idee.

Ondanks dat het om een wesp gaat, hoef je van deze soort geen schrik te hebben. Ze hebben een angel, maar gebruiken hem zelden, of je zou ze al moeten platknijpen. Ze helpen alvast de spinnenpopulatie in mijn tuin onder controle te houden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.