Zo hard als ijzer

Gepubliceerd op 20 juli 2015 om 16:03

Wanneer ik een nieuwe bloem in onze tuin ontdek, maak ik altijd een klein vreugdesprongetje. Ik heb namelijk ontzettend weinig bloemen echt geplant staan. Hoe deze IJzerhard in mijn tuin is geraakt, weet ik niet, maar ik ben er wel dankbaar om. Het is zo’n schattig en prachtig bloemetje.

Ik zocht en zocht op internet naar de naam van deze bloem, maar vond het niet. Uiteindelijk vond ik de naam door een topic aan te maken op groeninfo.com. Ik was zo blij toen iemand mij de correcte naam suggereerde. Weet je ooit de naam niet van een plant, de mensen op dat forum hebben een heuse kennis en kunnen je vast helpen.

IJzerhard heeft een typisch bloemetje van vijf blaadjes. Of is het een enkel kroonblad met vijf insneden? Het bloemetje is wit gekleurd, maar vloeit over in lila naar de tippen van de blaadjes toe. Het is niet groot, hooguit 3 millimeter.

De Latijnse naam is Verbena Officinalis. Verbena zou van het Oud-Griekse Verbenaca komen, wat magische staf betekent. Een bundeling van takken en twijgen van deze plant werd vroeger gebruikt bij de cultus van godheden van weleer. De huidige naam zou ertoe wijzen dat de stengel van de plant moeilijk te doorbreken is, wat de plant behoorlijk sterk maakt.

IJzerhard is een plantje met een heilige geschiedenis. Vereerd en gebruikt door Kelten, Germanen, Grieken en Romeinen. In de Middeleeuwen gebruikten mensen het om de duivel te verdrijven en af te zweren. En nu groeit het in mijn tuin en bewonder ik het omwille van haar schoonheid en (geveinsde) fragiliteit.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.