De veelkleurige indringer

Gepubliceerd op 14 juli 2015 om 12:30

Ze zien er zo mooi uit, lieveheersbeestjes. Het is dan ook verleidelijk om ze op mijn hand te nemen en ze even te laten trippelen. Maar het zijn geduchte jagers en helemaal als het om de Aziatische variant gaat: het veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje, hier met het kleurpatroon spectabilis (zwart met vier rode stippen).

De naam indringer is misschien niet helemaal correct. Het beestje werd vanuit Azië geïmporteerd naar Europa om hier bladluizen te bestrijden. Helaas is de jager ook geducht om de larven van de inheemse lieveheersbeestjes op te vreten. De uitheemse variant verdringt op die manier onze eigen soort. Inheemse soorten voor België zijn het twee- en het zeven-stippelig lieveheersbeestje.

Het aantal kleurvarianten van het veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje is enorm. Gaande van oranje tot rood en zwart, hebben ze ook nog eens een verschillend aantal stippen. Veel kans dus dat wanneer je zo’n beestje ziet, het van deze Aziatische soort is. Hier op wikipedia vind je de kleurvarianten terug.

Volgens wikipedia zou de naam lieveheersbeestje teruggaan naar de tijd van de kerstening van de Germanen. De originele naam Freyafugle (vogel van Freya) kreeg een meer christelijke vorm: onzelievevrouwebeestje of lieveheersbeestje. In het Engels nog steeds bekend als Ladybird: vogel van de Vrouwe.

Nog een laatste puntje: na wat opzoekingswerk ben ik te weten gekomen dat de pendelzweefvlieg helemaal niet de vlieg is die ik had gefotografeerd enkele weken geleden. De vlieg op mijn foto’s is de pyjamazweefvlieg. Ik heb het dan ook als dusdanig verbeterd.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.