Een niet te onderschatten springer

Gepubliceerd op 12 juli 2015 om 12:30

Je ziet hem haast niet zitten, deze kleine huiszebraspin, ook wel harlekijntje genoemd. Het spinnetje, niet groter dan 7 mm bevond zich op onze buitendeur. Hij liet mij al zijn acrobatische kunstjes zien.

Laat me toe te zeggen dat deze spin niet wou stilzitten voor de camera. Het aantal onscherpe foto’s is in veel grotere aantallen aanwezig dan de scherpe. Elke seconde liep hij een paar centimeter naar voor op de deur, dan sprong hij op de muur en ook daar bleef hij voortdurend bewegen. Springen, jawel, want deze kleine huiszebraspin behoort tot de springspinnen. Ik heb hem sprongetjes zien doen van zeker 3 tot bijna 4 cm.

Zijn naam hoeft niet veel uitleg. Net als een zebra heeft hij een patroon van zwarte en witte strepen op zijn lichaam.

De foto hierboven zie je duidelijk 2 van zijn 4 paar ogen. Daarmee kan hij kleur en vormen onderscheiden, maar ook afstanden inschatten. Dat komt bij het jagen natuurlijk uitstekend van pas wanneer hij naar zijn prooi springt. In een web zal je hem echter niet vinden, maar hij zal wel een zijdedraad vastkleven aan de plaats waar hij zijn sprong waagt. Wanneer zijn sprong mislukt, klimt hij zo weer omhoog.

De huiszebraspin is vooral te zien op zonnige dagen. Dan heeft hij steevast een plekje op een buitenmuur, zoals gisteren toen ik de foto maakte. Wanneer de zon niet schijnt, kruipt hij liever weg in een holletje.

Wanneer de zon de volgende keer schijnt, ga ik zeker deze spin eens nader bestuderen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.