De honingbij

Gepubliceerd op 2 juli 2015 om 12:30

Op zoek naar materiaal besloot ik eens het duizendblad aan onze brievenbus te inspecteren. Daar kwam ik deze honingbij tegen, waarschijnlijk de meest bekende onder de bijensoorten.

Ik herinner me nog hoe ik in school leerde over deze bijen. Vooral hun dansbewegingen, het schudden van hun achterlijf en de richting waarin ze gingen, waren van belang om hun soortgenoten van nieuwe voedselbronnen in te lichten. Op excursies of op markten zag ik ook regelmatig imkers staan die een bijenpopulatie bij zich hadden. De koningin had dan een stip op zich. Dat was niet altijd een simpele zoektocht.

Het is ongelofelijk om te zien hoe deze honingbijen tot hun dood het uiterste van zichzelf geven: de perfecte honingraten, het voortdurende werken, … Ongeveer een maand geleden zat ik in mijn tuintje een boek te lezen tot ik zo’n honingbij opmerkte. Ze deed echter niet wat ik verwachtte. Ze hing stil in de lucht en wanneer er een ander vliegend insect afkwam, op een bij na, vloog ze ernaar toe en joeg het weg. Naar mij kwam ze gelukkig nooit af, al zag ik haar wel op minder dan een meter naderen. Het zou te maken hebben met enkele bijen die in de buurt de wacht houden wanneer een nieuw nest in de maak is.

Dat onze bijen bedreigd zijn, is veel minder goed nieuws. Ze staan in voor veel bestuivingen die op hun beurt ook weer als voedsel dienen voor onder andere vogels (bessen), knaagdieren (noten) en mensen (fruit). Daarom deze oproep: help de bij en plant veel bijenvriendelijke bloemen. Het maakt uw tuin er niet alleen fraaier op, u geeft bijen ook een extra voedselbron.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.