Sierlijk vliegen ze over het water: de waterjuffer

Gepubliceerd op 28 juni 2015 om 12:30

Ze komen steeds weer terug naar de vijver van mijn schoonouders: de waterjuffers. Ik vind ze zo fascinerend om ze te zien, hoe ze scherend over het water op insecten jagen. Ik ontdekte ik onder meer de twee volgende soorten: de azuurwaterjuffer en de vuurjuffer.

De vijver van mijn schoonouders is er een om u tegen te zeggen. Het bruist van het wilde leven, vooral te danken door de omheen groeiende vegetatie. Je zou kunnen zeggen dat de vijver verwilderd is, maar het is juist dat dat het zo aantrekkelijk maakt voor dieren en insecten.

Het waren twee soorten met drie opvallend verschillende kleuren die ik tegenkwam. De éne was felblauw en heeft de toepasselijke naam azuurwaterjuffer. Het vrouwtje heeft een lichtgroene kleur, maar heb ik niet op foto. De andere soort is felrood en heet vuurjuffer.

Het mannetje van de azuurwaterjuffers is slank gebouwd en heeft een lijf dat bestaat uit 9 segmenten met een duidelijk bepaald patroon bestaande uit zwart en blauw. Ze komen vooral voor op zand en in de duinen, en dus ook in de vijver van mijn schoonouders. Verder houden ze van stilstaand tot zwak stromend water met drijvende planten.

De vuurjuffer heeft net zoals de azuurwaterjuffer een grootte van ongeveer 3 à 3,5 cm. Zowel vrouwtjes als mannetjes hebben een rode kleur, alleen bij mannetjes hebben de laatste segmenten een zwart patroon. Bij de vrouwtjes ligt het zwarte patroon meer in het midden. Ze leven eveneens het liefst in stilstaand of licht stromend water, liefst deels in de schaduw gelegen.

Opvallend is dat bij beide soorten de larven overwinteren, bij de azuurwaterjuffer soms tot tweemaal toe, bij de vuurjuffer soms tot driemaal toe, afhankelijk van de temperatuur van het water. Als volwassen juffers (imago) leven de beestjes maar enkele weken in de lente en zomermaanden.

Bron informatie: De Vlinderstichting, Libellennet – http://www.libellennet.nl/


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.