Een mot op ons raam

Gepubliceerd op 16 juni 2015 om 12:04

De inspiratie voor de foto van de dag kwam in een oogwenk op me af. Ik zat in de zetel, keek door het raam en keek dan naar het raam zelf. Daar zat het, een kleine mot met gespreide vleugels. Ik moest me niet haasten voor een foto. Het beestje zat er op zijn gemak, zoals motten vaak zijn. Na een tijd lang zoeken op het internet, vermoed ik dat het gaat om de paardenbloemspanner.

Ze is duidelijk bruin met twee concentrische zwarte cirkels, en heeft een zwart afgelijnde rand met puntjes. Verder zijn er ook zwarte stippen op haar vleugels. De vleugels zijn wijdgespreid. Het beestje is ongeveer 3 cm breed. Door de manier waarop ze haar vleugels uitspreidt, gaat het hier alleszins om een spanner.

Als het klopt dat dit de paardenbloemspanner is, dan kan ik het volgende vertellen. Het beestje wordt het vaakst gezien in de lente, maar soms ook in de zomer. Er zijn twee generaties per jaar. Rupsen zijn het vaakst te vinden op mos en afgevallen bladeren. Dat ze op mijn raam zat, lijkt niet ongewoon. Het is een soort die gemakkelijk op licht afkomt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.