Korstmossen op beukenboom

Gepubliceerd op 14 juni 2015 om 12:04

Opnieuw geen post gisteren, daarom vandaag drie nieuwe soorten. Deze namiddag was ik op bezoek bij mijn schoonouders voor de wekelijkse verse frietjes. Het is iets waar ik telkens opnieuw naar uitkijk. Gezellig samenzijn, de kindjes even kunnen loslaten, … Maar ook hun tuin heeft heel wat te verbergen. Ze is heel wat groter dan de onze, bevat een vijver en heel wat meer bloemen en planten. Er staat ook een gigantische beukenboom. Toen ik zijn stam beter bekeek, ontdekte is een heel nieuwe wereld, die van de korstmossen.

Wat is korstmos? Ik dacht dat het een ondersoort van de mossen was, maar dat blijkt niet het geval. Korstmos hoort zelfs niet eens tot de landplanten. Het is een symbiose, of samenlevingsvorm tussen algen/bacteriën en schimmels. Volgens Wikipedia: de schimmels omgeven de algen, bepalen daarmee grotendeels de vorm en bieden schaduw en bescherming. Zij zorgen voor vocht en zuren voor de algen. De algen daarentegen produceren suikeralcoholen door middel van fotosynthese, die op hun beurt door de schimmels gebruikt worden. Om voort te kunnen bestaan, hebben ze elkaar dus hard nodig.

Het eerste wat me aan die boom opviel, was dat er twee kleuren van korstmos voorkwamen: geel en grijs. Daar trok is foto’s van. Toen ik thuis kwam en wat begon op te zoeken over de soorten die ik op foto had, bleek dat het er niet minder dan drie verschillende te zijn. Ik denk dat ik er zeker twee correct kan benoemen.

Dit is Dooiermos of Gele Korstmos. Te herkennen aan de bladachtige vorm, gele kleur en de donkergele trechtertjes. Boven de Dooiermos vind je ook de Bosschildmos (?) terug, die eveneens bladachtig is van vorm, maar grijs van kleur.

Hierboven zie je de (vermoedelijke) Grove Mosterdkorst. Deze korstmos bestaat uit gekartelde deeltjes en is grijs van kleur. Veel vind ik hier niet over terug.

De soort korstmos dat hierboven afgebeeld staat, heb ik nog niet kunnen vinden. Als je het weet, laat gerust een comment na om het me te vertellen. Mocht ik het op internet nog vinden, pas ik het hier aan. Is het Eikenmos? Hieronder staat dezelfde korstmossoort, maar in kleinere exemplaren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.