Heb jij kreeftachtigen in je tuin?

Gepubliceerd op 9 juni 2015 om 12:04

Ik had het nooit voor mogelijk gehouden, maar het is toch zo. In mijn tuin leven kreeftachtigen. En ook in de jouwe. Ik had ze eerlijk gezegd nooit zo bekeken. De pissebed is geen insect, maar is direct verwant met de geleedpotige kreeft.

Ooit kwamen ze uit de zee. Volgens Wikipedia zijn pissebedden de enige kreeftachtigen die op land leven. Ze ademen nog steeds door kieuwen. Ze hebben dan ook nog steeds vochtige territoria nodig om uitdrogen te voorkomen. Ik vond ze dan ook onder diezelfde bak als waar het mierennest zich schuilhoudt.

Toen ik de bak optilde en wou kijken naar de pissebed, had die zich tot een balletje opgerold ter verdediging. Een beetje later ontrolde hij zich, kwam op z’n rug terecht en uiteindelijk terug op zijn pootjes. De pissebed heeft er 14, verdeeld over 7 segmenten.

Ik had er niet veel over te vertellen voor ik deze foto’s nam. Ongedierte dat vooral een negatieve bijklank kreeg door hun naam. Maar die naam doet hen oneer aan. Met een etenslust voor rottende bladeren en dood hout onderhoudt de pissebed mee onze tuin. Het zijn nuttige diertjes, echte tuinierders op hun eigen manier.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.