Met honderden krioelen ze

Gepubliceerd op 8 juni 2015 om 21:12

Ik ben nieuwsgierig van aard. Vroeger op school had ik een zwak voor pennenzakken van anderen. Mensen bewaren er allerlei kleinood in. Die gekte is ondertussen al wat overgewaaid met volwassener te worden. Nu hou ik het meer bij de natuur. Wat tref je aan als je een steen opheft, of de bak waar de paraplu in staat? Juist, een mierennest.

Op de foto hierboven zie je hoe ik een nest aantrof met een hele hoop eitjes. Direct schoten de mieren in gang. Ze namen ze tussen hun sterke kaken beet en brachten ze ondergronds, waar de warmte hen minder kan deren. Na een paar foto’s heb ik braaf de bak terug gezet.

Mieren houden van blad-/wortelluizen. De mieren melken ze, de larven van lieveheersbeestjes eten ze. De éne soort houdt de andere in stand. Dat dit nest onder de beukenhaag zit, lijkt me duidelijk dan. Daarop heb ik eerder al veel bladluizen gezien.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.