Ze blinkt, ze bromt, ze vliegt

Gepubliceerd op 7 juni 2015 om 21:12

Zeker niet mijn favoriet, maar kijk, het beestje komt in mijn tuin voor. Daarom verdient ze hier evengoed haar plaatsje. De groene vleesvlieg, of is het de groene keizersvlieg?, leeft niet van aas of levende dieren, maar is er wel afhankelijk van als het op de voortplanting aankomt.

Het zijn de larven (of maden) die het (rottend) vlees opeten om te groeien. Sommige vliegen planten hun eitjes dan weer in mest of in open wonden van levende dieren. Daarna, als vlieg, leven ze eerder van het stuifmeel van planten.

Ze zijn niet de meest gezelligste dieren. Wanneer ik ze binnen zie, is mijn eerste gedachte meestal ‘waar is die vliegenmepper?’. Het is een zelfde gevoel dat ik heb met fruitvliegen. Later daar misschien meer over. Maar kijk, deze vliegen hebben hun plaats in de natuur. Ze teren op kadavers en ruimen zo natuurlijk afval mee op. Ik weet ze dus wel te waarderen, maar niet binnen in mijn huis.

Wie kan mij zeggen welke soort dit is? Ik ben er wel nieuwsgierig naar.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.