Hoe zorgen we voor onze bijen? Dat is geen simpele vraag. Met een dalende populatie is het antwoord des te belangrijker. De Week van de Bij zet de bij deze week extra in de aandacht.

We zijn de bij zo gewend om te zien in onze tuinen, dat we haast vergeten dat ze het steeds moeilijker en moeilijker krijgen om te blijven overleven. Pesticiden zijn vaak de grootste oorzaak. Ook de verminderde hoeveelheid aan geschikt landschap zoals grasland met bloeiende bloemen doet de bijenpopulatie dalen. Bijen zijn nochtans broodnodig voor deze wereld. Ze geven ons niet alleen honing, ze bestuiven ook de bloemen door stuifmeel van de éne bloem naar de andere over te dragen en houden zo de plantenwereld in stand. Zonder bijen aten wij geen dagelijkse boterham met choco. Een appel of peer evenmin.
Wat kunnen we eraan doen?
De website www.weekvandebij.be somt de volgende punten op:
- Of het nu in de tuin, op je akker of op je (industrie)terrein is, geef de natuur extra ruimte.Laat bv. een haag verwilderen en bloeien. Ruim niet steeds alles perfect op. Wilde hoeken zijn ideaal voor (solitaire) bijen om nesten te bouwen.
- Wil je het bijen echt gemakkelijk maken, bouw dan eens een bijenhotel. Leuk en niet moeilijk!
- Stop met chemische middelen tegen “onkruid” in het gazon. Spuit onbebouwde percelen niet dood voor de netheid.
- Kies voor bijvriendelijke planten: gebruik planten met enkelvoudige bloemen ze leveren meestal meer nectar en stuifmeel op voor insecten. Plant bomen en struiken aangepast aan de bodem en klimaat van onze streek.
Ikzelf heb in mijn tuin vingerhoedskruid geplant, ideaal voor hommels. Omdat ik ze wat laat geplant heb, laten de bloemen alleen nog even op zich wachten. Wanneer de hommels er zijn, post ik zeker foto’s.

Reactie plaatsen
Reacties